HLEDE.net

...because open source matters

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner
Home Dobrobit životinja Natjecanje u dobrobiti životinja

Natjecanje u dobrobiti životinja

Zanimljiv naslov, zar ne? Optimističan. No i realan.

Stručnjaci Sveučilišta države Michigan (Michigan State University, već smo ih spominjali ) od 01. travnja 2002. održavaju, jednom godišnje 'Natjecanje u prosuđivanju dobrobiti životinja'.
Timovima ambicioznih studenata – s različitih sveučilišta - se tijekom natjecanja predstave slučajevi s pet različitih životinjskih vrsta. Za svaku vrstu su pripremljena 2 teoretska scenarija uzgoja životinja. Sadržaji scenarija uključuju video zapise, slike, podatke o životinjama, njihovoj fiziologiji, ponašanju, prehrani, smještaju i raspoloživom vremenu. Sve to je sumirano na jednom CD-u za svaki tim.

Nakon što su pročuli sadržaj CD-a, studenti za zadatak imaju razvrstati scenarije prema kvaliteti dobrobiti životinja, te nakon toga im se daje vrijeme sa pripreme detaljnije analize. Tijekom prezentacije koja traje 2-4 minute, studenti će odabrati scenarij koji prikazuje viši stupanj dobrobiti no ostali i naravno, svoj izbor trebaju argumentirati. Sve to ocjenjuju 3 sudca – stručnjaka za dobrobit životinja.

Rezultati ne izostaju jer natjecateljski duh motivira studente i olakšava pamćenje gradiva dok je rad cijelog tima vrlo sličan situaciji u praksi.

Sve zvuči jako ružičasto, lijepo, optimistično. Zar ne?

Pa da, to je bez dvojbe nešto što bi podržao!

Ipak, postavi bi pitanje zašto se to kod nas ne provodi? Ili kako to da niti jedan tim iz Hrvatske ili Europe na takvom natjecanju nije bio?
Ta pitanja su pogotovo aktualna u kontekstu činjenice da se natjecanje može provoditi u potpunosti online. Nema razloga za kupovine avionske karte, troškove smještaja… Uz to imamo sreću da mnogi naši fakulteti imaju tele-konferencijske dvorane koje po kvaliteti nadilaze mnoge dvorene koje kolege u Americi imaju – što znači da cijeli tim s publikom/navijačima može sudjelovati u natjecanju.

E… rekao bi moj prijatelj Miki.

I upitao bi; kada će biti naredno natjecanje?

Više o 'Natjecanju u prosuđivanju dobrobiti životinja' saznajte na stranicama Sveučilišta države Michigan… Ili isto možemo pokrenuti kod nas. Zar ne?