HLEDE.net

...because open source matters

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner
Home E-obrazovanje Alma Mater; obrazovna institucija ili želja za znanjem i usavršavanjem

Alma Mater; obrazovna institucija ili želja za znanjem i usavršavanjem

Korjeni. Alma Mater na latinskom znači 'majka hraniteljica'. Taj izraz svoje korijene vuče još iz antičkog Rima, kada je krasio Dodonu – božicu majku, a u srednjem vijeku se koristio za Djevicu Mariju.

17.-20. stoljeće. Od 17. do 20. stoljeća, izraz Alma Mater se često koristi kako bi se opisale visokoškolske institucije; poglavito sveučilišta; počevši od najstarijeg europskog sveučilišta – Sveučilišta u Bolonji (osnovano 1088.) koje je koristilo slogan Alma Mater Studiorum (Majka hraniteljica studenata).

21. stoljeće? Da li je u 21. stoljeću izraz Alma Mater promijenio svoje značenje? Hm…

Student u centru! Početak 21. stoljeća obilježava naglašena potreba za cijeloživotnim obrazovanjem pri čemu u središte obrazovnog procesa, na mjesto koje je do sada zauzimao nastavnik i sveučilište, dolazi student i potrebe tržišta; odnosno potrebe studenta za konstantnim, njemu prilagođenim obrazovanjem koje će odmah povećati njegovu tržišnu konkurentnost i koje će biti uvijek dostupno.
Pitanje? U kontekstu te vrlo radikalne promjene danas nam se postavlja pitanje; Da li je Alma Mater danas sveučilište ili se Alma Mater krije u našoj želji za usavršavanjem, za znanjem, za cijeloživotnim obrazovanjem?

Odgovor. Mislim da odgovor možemo dobiti promislimo li što izraz Alma Mater opisuje?

Alma Mater ili socijalna institucija. Alma Mater je majka hraniteljica; dakle majka koja će svoju djecu paziti i hraniti neovisno o tome da li su ambiciozna i progresivna ili potpuno pasivna, dekadentna. Stoga se taj izraz nikako ne može pripisati instituciji, osim ako ne govorimo o socijalnoj instituciji.  Zar ne?

Znanje, rad i želja za usavršavanjem. Nasuprot tome, u ekonomiji baziranoj na znanju svakog pojedinca može hraniti samo njegovo znanje, njegov rad, njegova stručnost i njegova želja za usavršavanjem. I to po mom uvjerenju je danas Alma Mater.

Studiorum! Mislim da su stručnjaci Sveučilišta u Bolonji isto tako mislili kada su birali slogan. Naime oni su odabrali slogan 'Majka hraniteljica studenata' (Alma Mater Studiorum). A studenta će hraniti njegovo znanje, njegov rad, njegova stručnost i njegova želja za usavršavanjem… On ne može biti pasivan.

Hm, zašto je onda iz izraza 'Majka hraniteljica studenata' izbačena riječ 'studenata'?
Imate li ideje?

Majka svih sveučilišta. Čini mi se da Sveučilište u Bolonji koristi izraz Alma Mater – samo kada sebe želi predstaviti kao prvo suvremeno sveučilište – koje je 'majka' svih ostalih sveučilišta.

Promjena 2000. A, ako je vjerovati Wikipediji (vidi link), izgleda da su prepoznali dolazak 21. stoljeća i od 2000. Alma Mater Studiorum im nije prvi i jedini slogan.