HLEDE.net

...because open source matters

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner
Home E-obrazovanje Strategija i kvaliteta

Strategija i kvaliteta

Obzirom da sam u proteklih par mjeseci od više stručnjaka i nastavnika sveučilišta čuo dvojbe poput 'Što će nama strategije e-learninga; jasno je što treba napraviti' probati ću objasniti zašto su nam strategije važne.

Lanac je čvrst koliko je najslabija karika čvrstaPočetna karika lanca. Naime strategija uvođenja e-learninga je prva faza planiranog uvođenja e-learninga. Ako smo profesionalno i iskreno pristupili uvođenju e-learninga onda je strategija, kako i sve faze koje slijede – jako važna. Kako karike u lancu; lanac je jako koliko je jaka naslanja karika. Zato se trebamo potruditi na naš lanac uvođenja e-learninga na puca već na prvoj karici – strategiji.

Ostale karike lanca. No, nakon izrade strategije mi trebamo imati financije i ljude da bi se ta strategija mogla provoditi. Štoviše, i za izradu strategije nam trebaju vrhunski stručnjaci. Mislim da nam tu karika može lako pući…

Da argumentiram, citirat ću dr. Batesa (Upravljanje tehnološkim promjenama: Strategije za voditelje visokih učilišta; 2004.):

'Na kraju, vođenje (pri uvođenju tehnologija) nije toliko strategija koliko je kvaliteta. Uistinu odgovornost je senata i rektora ili dekana da kroz imenovanja kojima rukovode osiguraju da na rukovodećim mjestima dođu kadrovi koji imaju voditeljske sposobnosti i razumiju stratešku važnost primjene novih tehnologija u nastavi i učenju.'

Imamo li mi dovoljno takvih stručnjaka? Primjerice; počinimo od pitanja koliko obrazovanih e-learning menadžera, ili općenito stručnjaka za menadžment obrazovanja, imamo na prosječnom hrvatskom fakultetu?