HLEDE.net

...because open source matters

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner
Home E-obrazovanje Izrada scenarija uvođenja e-learninga

Izrada scenarija uvođenja e-learninga

Dosta se priča o e-learningu u školama i na fakultetima, pa onda o e-learningu u privatnim školama i privatnim fakultetima… Ja ću, da razbijem monotoniju, probati opisati e-learning situaciju u jednoj grupaciji koristeći drugačiju sistematiku. Naime čini mi se da je posljednjih godina naglo ojačala grupacija koju bi nazvao: NOVAC ZA ZNANJE - ZNANJE ZA NOVAC.

Jer oni koji to znanje nude – nude ga za novac. A oni koji to znanje primaju – to čine samo da bi mogli više/bolje zaraditi.

Čini se da je obrazovanje je postalo biznis.

Pa tako, ako posjetite primjerice www.moj-posao.net, prilikom svake potrage za poslom uočit ćete barem 3-4 poruke o obrazovanju. A ako slučajno odete na www.careerbuilder.com ili www.monster.com (USA), tu se učilišta, među kojima dominiraju online sveučilišta, reklamiraju jako profesionalno; jako intenzivno. Štoviše, University of Phoenix je proteklih tjedan dana bila glavna reklama na Yahoo messengeru.

Zašto ja sada pričam o situaciji u USA? Zato što će (uvjeren sam) to kod nas brzo doći. Ako odete na www.onlinehighereducation.com vidjet ćete da se polako stvara konzorcij klasičnih (on brick) i online (on click) sveučilišta – u kojem sudjeluje dosta sveučilišta iz Europe i koji je odnedavna ujedinjen s novinsko-informacijskim divom Reutersom (2.566 milijarde dolara). I oni nude svoje programe studentima kod nas...

A evo što nude:

  • Za 18.000€ radite kod kuće (na vikendici, vrtu ili na svom brodu) i dobijete magisterij prestižnog sveučilišta (među 100 najboljih sveučilišta svijeta).

OK 18.000€ je puno, ali sa znanjem koje ćete dobiti već za par godina ćete moći to isplatiti.

S druge strane je primjerice www.educentar.net koji je na www.istrazivanja.net pripremio vrlo detaljnu anketu o potrebama za obrazovanjem. Preporučam, pogledajte je i pomognite im da naprave obrazovne proizvode baš prema vašim potrebama.

Stoga odgovor na pitanje:

  • Je li proces izrade konkretnih scenarija za uvođenje e-learninga izvediv u okolnostima kakve prevladavaju u obrazovnom sustavu u kojem radite?

Je:

  • Apsolutno. Ne da je izvediv; on se već provodi. Sada ga nadograđujemo.

Sada nam se postavlja pitanje:

  • Na koje izazove i pitanja ćemo vjerojatno naići pri pokušaju njegove implementacije?

Navesti ću samo par stvari koje bi mogle biti najkritičnije.

Vrednovanje. U mnogim zemljama se online obrazovanje još ne vrednuje kao i f2f obrazovanje. Pa tako doktorat na nekom online sveučilištu mnogi još uvijek gledaju sa skepsom. No, stvar se mijenja. Primjerice od ove godine je senat USA izjednačio mogućnosti dobivanja državnih stipendija na sve oblike obrazovanja. Doći će to i do nas… kad- tad.

Stvaranje globalno prepoznatljiva konzorcija. Zemsky i Massy su u svom članku 'Ometena inovacija: Što se dogodilo e-learningu i zašto' [>>>http://www.carnet.hr/casopis/47/clanci/3 ] dali jako dobar uvod u ono što će se, uvjeren sam, s obrazovnom industrijom uskoro zbiti. Sjećate se; oni su e-learning usporedili s automobilskom industrijom. Baš kao i s automobilskom industrijom stvorit će se veliki obrazovni koncerni ili korporacije a mali igraći će odumrijeti ili u najboljem slučaju egzistirati na periferiji.

Promocija. Konkurencija ulaže velika sredstva u razvoj svojeg branda. Trebamo i mi…

Obrazovanje nastavnika, uprave…

Hm, mislim da će narednih 10-ak godina biti jako zanimljivo. Zar ne?